Poli Timișoara a făcut un lucru care poate părea surprinzător pentru un club de la noi. În ultimele săptămâni a publicat date concrete și detaliate din contabilitatea clubului. ProSport a adunat informațiile și vă prezintă în premieră cele mai interesante lucruri din bugetul unui club important de la noi.
Bănățenii au făcut publice datele pentru ultimele trei sezoane, cu precizarea că pentru cel în curs sumele sunt estimate. Datele prezentate de ProSport sunt integral în euro, cele furnizate de club fiind transformate în lei la cursul momentului, deci sub rezerva că sunt aproximative.
La capitolul venituri, cea mai interesantă este distribuția acestora. Din cele 31,5 milioane de euro încasate în trei ani, Timișoara a obținut cel mai mult din transferuri, 9,5 milioane de euro. Torje la Dinamo și Bucur la Kuban Krasnodar au fost cele mai mari lovituri ale bănățenilor. Drepturile TV reprezintă aproximativ 20% din venituri, aproape cât banii de la autoritățile locale. Din participarea europeană, Timișoara și-a asigurat sub 15% din venituri, cât din bilete și publicitate la un loc! Se dovedește acum prin cifre cât de prost stau cluburile noastre la publicitate și bilete. Totalul veniturilor în trei ani ajunge la 31,5 milioane de euro. Foarte interesantă este și evoluția pe ani la fiecare din capitole.
Cheltuielile s-au ridicat în ultimii trei ani la aproape 42 de milioane de euro. Sezonul trecut crescuseră puternic, anul acesta au scăzut drastic, odată cu cheltuielile. A crescut, în schimb, partea din buget care merge la stat, prin taxe și impozite. 5,5 milioane de euro în total, din care aproape jumătate în acest an, puțin peste ceilalți doi ani la un loc!
„Ne pregătim de listarea la Bursă”
De ce a făcut Timișoara publice aceste date? „E un exercițiu în vederea listării la Bursă”, explică patronul Marian Iancu. „Trebuie să înțeleagă lumea ce înseamnă un exercițiu financiar, ne pregătim în februarie să fim listați la bursă!”, adaugă Iancu. Acesta e sigur că din februarie oamenii vor putea cumpăra acțiuni la club și promite recuperarea culorilor, denumirii și palmaresului pentru ca apropierea fanilor-investitori să fie mai ușoară.
După ce vor fi capitalizate sumele băgate de acționari, capitalul social va ajunge la 21 de milioane de euro, alte 21 fiind scoase pe Bursă. În principiu, fiecare acționar sau grup de acționari care deține acțiuni de minimum 5.000 de euro va avea un vot în Adunarea Generală, la fel ca acționarii care au acțiuni de milioane de euro. Acționarii vor alege președintele și vor vota planurile importante ale clubului. Sună SF, dar în urmă cu câțiva ani și publicarea datelor financiare părea la fel.
Firmele lui Iancu au creditat cu 10 milioane de euro Pentru a acoperi deficitul din ultimii trei ani, trei companii au creditat clubul bănățean. Toate cele trei sunt controlate practic de Marian Iancu (foto). Acesta spune însă că împrumuturile se vor transforma în capital social, acționarii renunțând la recuperarea lor.
Balkan Petroleum a creditat clubul cu 5.415.000 lei, VGB Invest SA a băgat 9.519.821,8 lei, iar BKP Management & Invest Group a adus la Poli 15.941.426 lei. Majoritatea acestor sume vor fi, conform lui Marian Iancu, capitalizate. Mai exact, aproximativ 30,8 milioane de lei, adică, la cursul valutar de acum, aproape opt milioane de euro. Suma acoperă practic deficitul din ultimii trei ani, care, conform calculelor, se ridică la aproximativ zece milioane de euro. Prin capitalizare se înțelege că acționarii renunță la recuperarea viitoare a sumelor, ei primind acțiuni la club.
Utilizarea creditării de către acționari nu este un lucru inedit. Această practică se folosește la majoritatea cluburilor de la noi, dar și de afară, fiind cunoscute datoriile pe care le are, spre exemplu, Chelsea față de Abramovici. Pe de altă parte, la noi practica este în folosul acționarilor, când aceștia vor să se retragă și au o pârghie de a recupera niște bani, exemplul fiind Vasile Turcu. Acesta poate teoretic executa clubul dacă părțile nu se înțeleg. Dacă se va îndeplini, capitalizarea banilor investiți în club va fi o premieră la nivelul acestor sume de milioane de euro.
Dacă nu facem viabilă listarea la bursă, România e falită. Alte reguli nu există, în afara celor ale economiei de piață sau ale comunismului Marian Iancu, patron Poli Timișoara
7% din veniturile acestui sezon reprezintă încasările din bilete
10 milioane de euro este deficitul Timișoarei în ultimii trei ani
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER